Debitantski dugometražni igrani film PUN MJESEC Nermina Hamzagića nominiran je za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji EUROPEAN DISCOVERY 2020 - Prix FIPRESCI.

"European Discovery 2020 - Prix Fipresci" dodjeljuje se od 1988. godine. U narednim mjesecima 3.800 članova Evropske filmske akademije imat će priliku glasati za nominirane filmove, a ovogodišnja 33. po redu dodjela nagrada održat će se u decembru u Rejikaviku.

Film je premijerno prikazan u takmičarskoj selekciji prošlogodišnjeg Cottbus Film Festivala, gdje je nagrađen Nagradom ekumenskog žirija, a Alban Ukaj Nagradom za najboljeg glumca za ulogu u ovom filmu. 
Scenaristi filma su Nermin Hamzagić i Emina Omerović, direktor fotografije je Amel Đikoli, montažu potpisuje Redžinald Šimek, dizajn zvuka Igor Čamo, muziku Enes Zlatar, kostimografiju Irma Saje, scenografiju Vanja Miholjčić, a produkciju Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Osim Albana Ukaja, uloge u filmu PUN MJESEC ostvarili su Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edin Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić. Film je nastao u produkciji Scca/pro.ba iz Sarajeva u koprodukciji s RTV BiH i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacije za kinematografiju.

Radnja filma odvija se u jednoj noći, za vrijeme punog mjeseca, u policijskoj stanici u Sarajevu. Glavni lik, policijski inspektor Hamza, suočen je s dilemom i odlukama koje mora donijeti u najtežoj noći svog života. U policijsku stanicu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i predstavljajući sliku suvremenog bosanskohercegovačkog društava. 

Više detalja o nagradama Evropske filmske akademije i nominiranim filmovima možete pronaći ovdje