PRIRODNI ODABIR Alete Rajič nagrađen je za najbolji animirani film na Star Film Festivalu u Sisku koji se ove godine održao online (3.- 5. septembra).

Ovo je dosad četvrta nagrada dodijeljena mladoj animatorici uključujući prethodne tri na Banjaluka Film festivalu, SEE a Paris u Parizu, te Accra Indie Film Festivalu u Gani.
Film je premijerno prikazan u takmičarskom programu 25. Sarajevo Film Festivala, a u manje od godinu dana selektiran je na preko 30 svjetskih festivala animiranog i igranog filma.

"Na vizualno atraktivan način, ovaj se film promišljeno bavi dualitetom uma i tijela, te ontološkim pitanjem ženskog identiteta. Film je to o susretu sa sobom, ali i o bježanju od sebe." - stoji u obrazloženju odluke žirija Star Film Festivala 2020.

Autorica ističe da je PRIRODNI ODABIR prvenstveno pasionirani timski rad, te zahvaljuje poimenice cijeloj filmskoj ekipi; Sanji Rajič-Banjac, Jurinku Rajiču, Rajni Rajič, Vjeranu Šalamonu, Juraju Sremecu, Heleni Magdi Šalamon kao i svima koji su posredno bili dijelom procesa.

PRIRODNI ODABIR nastao je u produkciji Studija Neum, te koprodukciji sa Zagreb filmom, uz financijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra).