11.11.2020. godine otvoren je 3. Internacionalni Bosnia And Herzegovina Looks Around Festival u njemačkom gradu Bottropu, a trajat će do do 18.11.2020. godine.

Zbog pandemije COVID-19 ovogodišnji festival se, nažalost, ne održava u Filmforum Bottrop, kao što je to bio slučaj u prva dva izdanja Festivala, nego je, kao i mnogi filmski festivali ove godine, u online verziji.

Festival u takmičarskom i pratećem programu prikazuje filmove iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, te pruža priliku publici u Njemačkoj, ali i šire, da se upoznaju s recentnom regionalnom filmografijom, kulturom i problematikom ovih zemalja.

U selekciji su ove godine 23 filma iz regije (BiH, Hrvatska, Srbija, Kosovo) koji se takmiče u četiri kategorije.

U pratećem programu festivala bit će prikazani filmovi SIN Ines Tanović i PUN MJESEC Nermina Hamzagića, a u specijalnoj projekciji prikazat će se i film SELF REFLECTION Nedima Alikadića.

Festival i ove godine surađuje s Udruženjem filmskih radnika. Selekciju takmičarskog programa potpisuju Elma Tataragić, Melina Alagić i Asja Krsmanović, a žiri ovogodišnjeg festivala čine rediteljica i scenaristica Ines Tanović, njemački filmski i kulturni radnik Armin Cerić i direktor fotografije Patrick Ritter.  

Glavni organizator ovog festivala je udruženje "Leben und lernen in Bosnien" e.v. sa sjedištem u Bottropu, koje je poznato po mnogobrojnim humanitarnim akcijama na podrućju Bosne i Hercegovine.

Svi filmovi su dostupni za besplatno gledanje na zvaničnoj stranici Festivala.