Svečana ceremonija LUX FILM PRIZE za 2019. godinu održana je danas tokom plenarne sjednice Vijeća Europe u Strasburu. Pobjednički film je BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA Teone Strugar Mitevske (koprodukcija Sjeverne Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Francuske), nastao po scenariju bosnaskohercegovačke scenaristice i članice Udruženja filmskih radnika, Elme Tataragić.

Još od 2007. godine,  nagrada Vijeća Europe LUX PRIZE izdvaja filmove koji zadiru u suštinu pitanja važnih za europsku javnost. Vijeće Europe vjeruje da je film, kao masovni medij, idealna platforma za otvaranje diskusije i refleksiju kako europske sadašnjosti, tako i budućnosti. Filmovi iz LUX PRIZE selekcije podižu svijest o nekim od glavnih društvenih pitanja današnjice i, kao rezultat, pomažu izgradnji jakog europskog identiteta. Ilustrijući različitosti europskih tradicija, te bacajući svjetla na procese europskih integracija i slave univerzalne europske vrijednosti.

Ovo je još jedna u nizu nagrada za film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA  koji je premijerno prikazan u takmičarskom progarmu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, nakon kojeg ima izuzetno uspješan festivalski život. Ova nagrada je kruna fantastične sedmice za ovaj film, u kojoj je film pored ove nagrade dobio i nagradu na Seville Film Festivalu Evropskog Filma, te Nagradu arapskih filmskih kritičara za najbolji evropski film.