Jedna od važnijih platformi EFP-a (European Film Promotion) jeste promocija evropske kinematografije na Pusan Azijskom filmskom market, koji će se održati od 14. do 17. oktobra ove godine. Od samog osnivanja Marketa 2003. godine, EFP je imao za cilj proizvesti ovakav program, i to kao promociju filmova, ne samo kroz FILM SALES SUPPORT (FSS), nego osnovati i EUROPE! UMBRELLA za 33 sales agenta u suradnji s UniFrance-om.

U sklopu EUROPE! UMBRELLA bit će predstavljena i dva filma, nacionalna kandidata za nagradu Oscar Američke filmske akademije, a radi se o bosasnkohercegovačkom kandidatu MUŠKARCI NE PLAČU Alena Drljevića, kojeg predstavlja Picture Tree International i francuskom filmu BPM (BEATS PER MINUTE), koji će predstaviti Playtime.

Film MUŠKARCI NE PLAČU reditelja Alena Drljevića svjetsku premijeru imao je u okviru Takmičarskog programa filmskog festivala u Karlovim Varima ove godine gdje je osvojio dvije nagarde: Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Nakon toga nastavio je uspješno prikazivanje na filmskim festivalima u Herceg Novom, gdje je glumački ansambl osvojio Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu, na Sarajevo Film Festivalu, Manaki Film Festivalu, te Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a film je realizovan u koprodukciji sa Iridium Filmom (Slovenija) , Produkcijom Živa (Hrvatska) , Manderley Filmom ( Njemačka) i This &That (Srbija) te njemačkom TV ZDF i Federalnom TV.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović. Autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Više informacija o Azijskom filmskom marketu ovdje