Već treću godinu za redom Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i kino Meeting Point obilježavaju Međunarodni dan kratkog filma. Ove godine obilježavanje ovog važnog dana zakazano je za 21. decembar 2017. godine u 20.00h.

Bogati umjetničkom ekspresijom a limitirani samo svojim trajanjem, kratki filmovi prevazilaze tradicionalno filmsko stvaralaštvo, a značajan su i originalan način da se prije svega mladi filmski autori povežu sa publikom. Oni su važan dio filmske produkcije, pričanja priča i općenito kulture. U Bosni i Hercegovini se godišnje snimi oko 20 kratkih filmova, a više od pola studentskih filmova nastalih u produkciji bosanskohercegovačkih filmskih akademija. Bosanskohercegovački kratki filmovi imaju bogat festivalski život i predstavljaju našu zemlju u najboljem svjetlu.

I ove godine Međunarodni dan kratkog filma obilježit će projekcija najnovijih kratkih filmova mladih bh. autora. Film  NEVIDLJIVI u režiji Amre Mehić, premijerno je prikazan u BH Film programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, nakon čega je prikazan i u takmičarskoj selekciji Zagreb Film Festivala. Film LEJLA, holandskog reditelja Stijna Boume, nastao u produkciji Sarajevo Film Academy, je također prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a premijeru je imao unutar Cinefondation programa ovogodišnjeg Cannes Film Festivala. Diplomski film ČISTOĆA Nevena Samardžića dobio je nagradu za najbolji film u okviru studentskog programa Sarajevo Film Festivala. Bit će prikazan i film  Ade Hasanovića PINK ELEPHANT, koji je nastapo u italijansko-bosanskoj koprodukciji, a nedavno je dobio nagradu "Sentieri di Cinema” na 14. Corto Dorico Film Festivalu koji je održan u Ankoni.

Ulaz na projekciju je slobodan.