Studenti, kao i većina umjetnika uostalom, su u vječitoj potrazi za inspiracijom za svoj rad, a književnost je jako često odgovor na njihova lutanja. Drugi dan Studentskog programa donosi studentske interpretacije književnih dijela od Franza Kafke, preko Darija Džamonje, pa sve do Williama Gibsona i steam punk književnosti.

PATULJAK Sare Ristić prikazuje vječiti problem potrage za srećom kroz oči istog lika u različitim životnim fazama. Figurica patuljka tako postaje simbol čežnje koja je Dariju kao dječaku nedokučiva, ali kao odraslom muškarcu stvarnost od koje ni ne želi pobjeći.

Već sljedeći film nas od Darija Džamonje brzim koracima vodi u svijet kompjuterski kontrolirane budućnosti. Tako, u filmu AMATERI OR THE LOST INNOCENTS Graemea Colea glavni lik prolazi ulicama napuštenog grada u potrazi za napuštenom videotekom u kojoj će pronaći amaterske snimke jednog prošlog vremena. Da li ti snimci kriju tajnu o tome kako je propalo jedno društvo?

Aleksandre Niemczyk odlučila je ispričati svoju verziju priče INVESTIGATION OF A DOG Franza Kafke. Ko je taj momak koji luta bezvoljno okupirajući tuđe domove. Ko je djevojka koja ga traži? Da li polako svi tonemo u apsurd?

Četvrti film u programu drugog dana je LEJLA Stijna Bouma. Ovaj film, koji je premijeru imao u sklopu Cinefondationa Cannes Film Festivala, prati priču djevojke koja živi sama sa ocem i mora donijeti odluku između ljubavi i obavezi koje osjeća prema njemu i momka koji joj nudi drugačiju budućnost.

Filmove možete pogledati sutra, 15. augusta, u 15:00 u House of Shorts art kina Kriterion.