Udruženje filmskih radnika s tugom obavještava da je u 65. godini  preminula jedna od najznačajniji bosanskohercegovačkih filmskih i pozorišnih glumica, Nada Đurevska.

Nada Đurevska rođena je u Skopju 1952., a od 1958. godine živjela je u Sarajevu. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja.

Igrala je u preko 30 filmskih naslova, od kojih su samo neki: IZVOR, MIRIS DUNJA, HASANAGINICA, IGMANSKI MARŠ, OD ZLATA JABUKA, MLIJEČNI PUT, KOD AMIDŽE IDRIZA, DOBRO UŠTIMANI MRTVACI, GRBAVICA, JASMINA, OBRANA I ZAŠTITA, itd.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (OD ZLATA JABUKA) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu). Također, dobitnica je i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Pored ovih kreacija ostaće upamćene i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija, Majka, Hasanaginica, Čekajući Godota, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, itd.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva. Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2014. godine. Nakon uručenja nagrade izjavila je da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.