Prvi dan BH Film programa, publika će u 20:00 imati priliku pogledati film HEROJI NE UMIRU (Les héros ne meurent jamais), francusko-belgijsko-bosansku koprodukciju u režiji Aude Léa Rapin koja je premijerno prikazana u programu Sedmica kritike u sklopu Filmskog festival u Cannesu. 

HEROJI NE UMIRU je još jedan od filmova koji donosi priču o smrti u okolini Srebrenice, preciznije Bratunca, ali priča je ovaj put nešto drukčija od očekivane. U mjesto „gdje svi tragaju za duhovima“, dolazi mala filmska ekipa prateći tragove koji bi ih trebali odvesti do podataka o misterioznom zločincu Zoranu, čija bi Joachim (Jonathan Couzinié) trebao biti reinkarnacija. Sve što imaju kada dođu u Bratunac, je ime, datum smrti koji se poklapa s datumom Joachimovog rođenja (21. august 1983) i nekoliko detalja koje je Joachim sanjao. Pomalo apsurdna priča se postepeno odmotava kako saznajemo prave razloge iz kojih je skeptična rediteljica Alice (Adèle Haenel) uopšte odlučila okupiti ekipu i krenuti na road tripu mjesto koje je mislila da je zauvijek ostavila za sobom. 

Rapin u svom filmskom debiju ne samo da uspijeva na veoma interesantan način izbjeći sve klišee na koje smo već navikli od stranaca koji snimaju u našoj zemlji, nego jednim dijelom humor u filmu bazira na neozbiljnosti i predrasudama likova, pa tako Alice, koja je dolazila ranije kako bi snimala dokumentarni film nije svjesna da je Zoran tu jedno od najučestalijih imena, a prepotentni Joachim nema strpljenja da govori engleski samo zato što su tu još neki ljudi koji bi ga trebali razumjeti. 

Tim od četvero, koji snima ovaj meta-film kompletiraju snimateljica zvuka Virginie (Antonia Buresi), idealno postavljena da stvara odmak od dvoje glavnih likova zaokupljenih samim sobom i pojača komični efekt, i kamerman Paul, čovjek s kojim svi razgovaraju ali kojeg nikad ne vidimo. Rediteljsko rješenje koje direktora fotografije Paula Guilhaumea postavlja kao jednog od likova omogućava rediteljici da gledatelje uvuče u priču kao aktivne sudionike. Kamera tako, s vremena na vrijeme, počinje naizgled besciljno lutati od lika do lika koji su i sami zbunjeni situacijom u kojoj se nalaze, predstavljajući pogled gledatelja koji pokušava shvatiti ko su sada ovi novi stranci i šta će sljedeće pogrešno shvatiti.

Da potencijalna zabuna bude veća navodni zločinac za kojim ekipa traga, a za kog nikad ne saznajemo šta je tačno učinio, nema apsolutno ništa sa ratom zbog kog je Bratunac postao ozloglašen. Zoran je umro skoro 10 godina ranije. Ono što neupućenim gledateljima može postati prepreka pri razumijevanju filma, zbog stalnog pokušaja da mjesto radnje povežu sa par tragičnih informacija koje imaju, domaćoj publici omogućava da se oslobodi viška pritiska i prisjeti se da je život tu postojao i ranije. 

HEROJI NE UMIRU se bavi smrću na jedan iznenađujuće osvježavajući način, spajajući francuski, opušteni doživljaj svijeta sa surovom bosanskohercegovačkom stvarnošću. Što je najvažnije, on u isto vrijeme nudi gledateljima i neku novu priču koju bi potencijalno mogli ispričati sami sebi u trenutku kada im treba utjeha, jer kao što Hajra (Hasija Borić), koja je izgubila cijelu porodicu u ratu i kaže svojim francuskim gostima: „Treba sebi pričati priče.“

 

Rediteljica: Aude Léa Rapin

Scenaristi: Aude Léa Rapin, Jonathan Couzinié 

DOP: Paul Guilhaume

Montažerka: Juliette Alexandre

Igraju: Adèle Haenel, Jonathan Couzinié, Antonia Buresi, Hasija Borić, Vesna Stilinović

Produkcija: Les Films du Worso u koprodukciji sa SCCA/pro.ba, Radar Films, Scope Pictures

Sales: Le Pacte