U okviru Meditaran Film Festivala, koji se otvara danas projekcijom filma SESTRE Zdenka Jurilja, bit će prikazano, po izboru selektora Zdravka Mustaća, osam klasika iz kataloga Filmskog centra Sarajevo.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine za očuvanje filmske baštine arhiviranjem, restauriranjem i digitalizacijom arhivske građe. U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom „Sačuvaj filmsko blago BiH“, a čiji je cilj skrenuti pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događanja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival se pridružuje akciji kroz projekciju osam filmova iz kataloga Filmskog centra. 

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani SPLAVARI NA DRINIredatelja Živka Ristića, ČOVJEK BEZ LICABate Čengića, KESONCIBakira Tanovića, DVA ZAKONAVefika Hadžismajlovića. Uz ove MFF prikazat će i PODRUMVelimira Stojanovića, FASADESuada Mrkonjića, JEDAN DAN RAJKA MAKSIMAZlatka Lavanića, te film MISIJA ISMETA KOZICEredatelja Petra Ljubojeva.

Prikazivanje ovih filmova planirano je za 19h, uoči ceremonije otvaranja koja počinje u 21h prikazivanjem filma SESTRE Zdenka Jurilja, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u okviru dokumentarnog takmičarskog programa.