Filmski centar Sarajevo ove jeseni planira nekoliko novih programskih projekata koji će, osim zaštite i digtalizacije filmskog arhiva Filmskog centra Sarajevo, biti u funkciji potpore tekućoj filmskoj produkciji u BiH i njenoj promociji u BiH, regiji i na svjetskom planu.

Prvi značajan projekat u ovome pravucu bit će raspisivanje javnog konkursa za razvoj novih filmskih (dugometražni, kratki, dokumentarni i animirani) projekata u BiH. Konkurs će biti otvoren za sve autorsko-producentske timove  u zemlji, s ciljem podsticaja razvoja novih filmskih projekata i produkcije, koja se u BiH nalazi u velikoj krizi izazvanom nedostatakom adekvatnih zakonskih i drugih rješenja koji bi osigurali kontinuitet filmske industrije u BiH.

Konkurs će biti raspisan početkom novembra ove godine na novoj web stranici centra, koja je trenutno u izradi, i u javnim medijima, a njegovi prvi rezultati se očekuju u januaru naredne godine. Procedura konkrusa će biti javna i transparentna i za njegove potrebe Filmski centar Sarajevo izabrat će stručni žiri sastavljen od istaknutih fimskih radnika iz BiH.

Izabrani projekti dobit će financijsku potporu, ali i tehničku i institucionalnu podršku i promociju u BiH, regiji i svijetu.

Detaljna pravila i procedure konkrusa bit će objavljeni zajedno s tekstom konkursa, a svi zainteresirani dodatne informacije mogu dobiti zahtjevom na e-mail: office.fcsarajevo@gmail.com.