2017. godinu bosanskohercegovačka kinematografija pamtit će kao rekordnu po broju završenih dugometražnih igranih filmova u proteklih 25 godina. Svoje svjetske premijere imali su filmovi:

- ŽABA Elmira Jukića, (Refresh Production, premijera na Sarajevo Film Festivalu);

- MUŠKARCI NE PLAČU Alena Drljevića, (Deblokada, premijera na Karovy Vary Film Festivalu);

- POSLJEDNJA BARIJERA Jasmina Durakovića, (Depo, premijera na Sarajevo Film Festivalu);

- PTICE KAO MI Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare, Prime Time, (premijera na filmskom festival animiranog filma u Sttugartu);

- NIŠTA SAMO VJETAR Timura Makarevića, (SCCA/pro.ba, premijera na Raindance Film Festivalu); i

- NEVER LEAVE ME Aide Begić, (Film House, premijera na Antalya Film Festivalu).

Film MUŠKARCI NE PLAČU ostvario je odlične rezultate na filmskim festivalima širom svijeta i osvojio desetak nagrada među kojima se ističe Specijalna nagrada žirija festivala u Karlovim Varima, te nagrada za najbolji film na Zagreb Film Festivalu.

Samo u sklopu ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog filmskog programa, koji se odvija tokom Sarajevo Film Festivala, prikazano je 75 filmova koji su finalizirani od augusta 2016. do jula 2017., a u te filmove su uključene i koprodukcije dugometražnih igranih filmova, kao npr. film MRTVE RIBE Kristijana Milića, te četiri dokumentarna filma stranih autora čija se tematika bavi Bosnom i Hercegovinom. Preciznije, ove godine je u BH. Film programu na Sarajevo Film Festivalu prikazano: 9 dugometražnih igranih i 14 dugometražnih dokumentarnih filmova, 19 srednjemetražnih i kratkometražnih dokumentarnih, 11 kratkometražnih i animiranih, 13 studentskih i 9 srednjoškolskih filmova.

Nažalost, ove godine nije snimljen niti jedan dugometražni film u većinskoj bh. koprodukciji, a čiji je i reditelj iz BiH. No, nedavno je u BiH završeno snimanje prvog dugometražnog filma Ene Sendijarević SOMEWHERE NICE. Iako je rediteljica bosanskohercegovačkog porijekla, film je snimljen u holandskoj produkciji, sa BiH kao servisnoj produkciji (SCCA/pro.ba). Završeno je i snimanje filma DOBAR DAN ZA POSAO, reditelja Martina Turka, a film je sniman u produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva i u produkciji filma učestvovali su brojni bosanskohercegovački autori, glumci kao i filmska ekipa.

Naši autori su bili aktivni i izvan granica BiH. Ove godine scenaristica Elma Tataragić imala je svjetsku premijeru filma KADA DAN NIJE IMAO IME u režiji Teone Mitevske na filmskom festivalu u Berlinu, a snimljen je i igrani film po njenom scenariju ŠAVOVI u režiji Miroslava Terzića u Srbiji (koprodukcija Srbije, sa BiH, Slovenijom i Hrvatskom). Tataragić bi iduće godine mogla imati dva igrana filma gotova, jer je snimanje njenog narednog scenarija BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA u režiji Teone Mitevske (Makedonija, Belgija, Slovenija i Hrvatska) zakazano za januar 2018.

Ove godine snimljena su tri kratkometražna igrana filma bh. autora. Snimljen je kratki film Danisa Tanovića, za koji je i napisao scenarij, a koji je producirala SCCA/pro.ba. Ista producentska kuća producirala je i kratki film Nermina Hamzagića, radnog naslova INTERVJU. Također, snimljen je kratki film PIVAC u produkciji Hava Sarajevo i režiji Sabrine Begović Ćorić, a prema scenariju Meline Alagić. Finalizacija ovih filmova očekuje se u narednoj godini, kao i finalizacija brojnih dokumentarnih i studentskih filmova. Važno je napomenuti da je autorica bh. porijekla Eva Cvijanović imala izuzetno uspješnu godinu sa svojim animiranim kratkim filmom JEŽEVA KUĆA u kanadsko/ hrvatskoj koprodukciji.

Osim toga u BiH održani su brojni filmski festivali među kojima se posebno ističe onaj najznačajniji, Sarajevo Film Festival koji je predstavio oko 250 filmova iz cijelog svijeta i okupio preko 1000 filmskih profesionalaca uključujući i bosanskohercegovačke.