Sinoć je svečano završen 48. Međunarodni filmski festival – FEST u Beogradu, a među nagrađenim filmovima našle su se bosanskohercegovačke koprodukcije OTAC Srdana Golubovića i MATER Jure Pavlovića.

Film OTAC, koji je premijerno prikazan u Panorama programu Berlinalea, gdje je osvojio Nagradu Ekumenskog žirija i Nagradu publike, osvojio je tri nagrade ovogodišnjeg FEST-a. Film je osvojio nagrade Stella Artois Most wanted movie award i Nagrada žirija FEDEORA. Osim ove dvije nagrade, Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je Goranu Bogdanu za glavnu ulogu u filmu OTAC.

Film je priča o Nikoli, ocu kojem socijalna služba oduzima djecu, jer je previše siromašan da bi im osigurao odgovarajuće životno okruženje, a koji potom kreće pješke u Beograd kako bi podnio tužbu na ovakvu odluku. Film je rađen u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine,a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Bosanskohercegovačka koprodukcija MATER režisera Jure Pavlovića osvojila je nagradu “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona na 48. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST u Beogradu.

MATER je priča o Jasni (Daria Lorenci-Flatz), koja nakon što dobije vijest o terminalnoj bolesti majke Anke (Neva Rošić), koja živi sama u selu u dolini Neretve, ostavlja svoj užurbani porodični život u Njemačkoj i odlazi u posjetu majci kako bi, između ostalog, omogućila njenu prisilnu hospitalizaciju. Međutim, u posjeti ostaje duže nego što je planirala, te na vidjelo počinju izlaziti stare porodične tajne, što će ih obje natjerati da preispitaju narušene porodične odnose.

Bosanskohercegovački producent filma je Srđan Šarenac ispred producentske kuće Novi Film, a film je podržala i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Distributer filma je Syndicado Film Sales, a kino distribucija filma u Bosni i Hercegovini planirana je u ovoj godini.