Drugo izdanje festivala Bosnia and Herzegovina Looks Around počinje sutra u njemačkom gradu Bottropu.

Ovogodišnji festival predstavit će u takmičarskom programu 24 kratkometražna igrana i dokumentarna filmska ostvarenja iz BiH, ali i susjednih zemalja. Organizator festivala je udruženje "Leben und Lernen in Bosnien", čiji je osnovni cilj ovim festivalom predstaviti bosanskohercegovačku kinematografiju, ali i domaćoj publici i dijaspori približiti bh. kulturu, način života i probleme s kojima se naše društvo danas susreće.

Direktor festivala je gospodin Dieter Wieczorek, na čiju inicijativu je pokrenuta i suradnja s Udruženjem filmskih radnika u BiH, te je prošle godine jedna projekcija predstavila najrecentnije bh. kratke filmove. Ove godine, također u suradnji s Udruženjem filmskih radnika bit će predstavljeni studentski filmovi s bosanskohercegovačkih filmskih škola (Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, Sarajevo Film Academy i Akademije umjetnosti iz Banja Luke): ŠMRK u režiji Alena Šimića, AUTOREFLEKSIJA u režiji Amara Komića, DREAM DANCER u režiji Lukasa Grevis i
KOSTAKURTA (BAJKA O SATANKRAJINI) u režiji Saše Karanovića.

 

Festival će sutra svečano otvoriti gradonačelnik Bottropa Bernd Tischler u prostorijama Filmforuma Bottrop, a zatvaranje festivala predviđeno je svečanim proglašenjem nagrađenih filmova 10. novembra.

Cijeli program i više o samom festivalu možete pronaći ovdje.