Deseti Međunarodni festival animiranog filma ''Banjaluka 2017'', u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Feniks art“ iz Banjaluke, održat će se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a prikazat će 88 filmova. Akcenat Festivala je na aktuelnom presjeku savremene svjetske produkcije animiranog filma.

Na konkurs za jubilarno izdanje Festivala pristiglo je rekordnih 620 filmova iz 40 država svijeta, najviše iz Rusije, Poljske, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije.

Organizatori su za takmičarski program izabrali 45 animiranih filmova, a za dječiji takmičarski program planirano je 10 filmova. U okviru programa „Panorama“ biće prikazana 33 ostvarenja.

Program „Animiranih filmova Demokratske Republike Njemačke“ biće rijetka prilika za uvid u animiranu scenu države koja je prestala da postoji rušenjem Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke 1990. godine. Pripremljeni filmovi nastali su u rasponu od 1959. do 1989. godine, u tehnikama - od klasičnih animiranih filmova do eksperimentalne animacije.

Malo poznata rumunska animirana scena biće na Festivalu predstavljena programom savremenih rumunskih animiranih filmova. Izbor od 14 kratkometražnih animiranih filmova napravio je Mihai Mitrica, sa patnerskog festivala „Anim’est“.

Na Festivalu će premijerno banjalučkoj publici biti prikazan i prvi bosanko - hercegovački dugometražni animirani film PTICE KAO MI reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara. Ovaj film je rezultat dugotrajnog rada brojnih bh animatora, a inspirisan je knjigom „Govor ptica“, Farida al-Din Muhammad Attara.

Na banjalučkom Festivalu biće prikazan i prvi privatni studio animiranog filma na prostoru nekadašnje Jugoslavije „Bikić studio“ iz Beograda, i to retrospketivom gotovo cjelokupnog opusa, od otvaranja 1989. godine, do njegovog gašenja 1998. godine, poslije smrti njegovg osnivača Veljka Bikića.

Tradicionalno, „Zagrebačka škola animiranog filma“ biće predstavljena sa dva programa koja priređuje Bajko Hromalić, i to „Animacijom protiv rata“, u okviru koje će biti prikazani filmovi na temu drugačijeg pogleda na rat. Filmski autori izabrali su više meditacijski, transcendentalni pristup, u kojem ne progovara samo o ratnim stradanjima, već postavlja i složenija pitanja o životu, smrti, težnjama i strahovima.

U okviru programa „Stranci“ biće prikazani manje poznati filmovi iz produkcije „Zagreb filma“, na kojima su sarađivali umjetnici iz drugih republika nekadašnje Jugoslavije, poput Nikole Majdaka, Dušana Radovića, Ranka Munitića, Dušana Petričića, Rastka Ćirića i drugih.

Bogat prateći program obilježiće i strip dešavanja. Pored strip radionice, biće promovisan projekat i antologijska knjiga „Ženski strip na Balkanu“, strip-crtača i animatorke iz Bjelovara Irene Pranjić Jukić. Planirana su i predstavljanja novih izdanja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, strip albuma Milorada Vicanovića Maze „Wundervafen“ i „Carthago“ Christopera Beca i Fafnera.

Povodom desetog rođendana Festivala bit će predstavljena i izložba plakata svih dosadašnjih Festivala animiranog filma u Banjaluci i revija koje su prethodile Festivalu pod nazivom „13 godina svjetske animcije u Banjaluci“. Tom prilikom će biti promovisana i istoimena publikacija .

U žiriju ovogodišnjeg Festivala su Irena Pranjić Jukić iz Hrvatske, Miroslav Jelić iz Srbije i Adanan Ćuhara iz Bosne i Hercegovine. 

Više informacija ovdje