Sedamnaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) održati će se u Njujorku od srijede, 8. aprila, do subote, 11. aprila 2020. godine!

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bh. dijaspore u Njujorku i njene domovine, te predstavlja bosansku kulturu široj njujorškoj publici. Od skromnog početka prije sedamnest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen kojeg uvažuju filmski stvaralaci, producentske kuće, i opšta filmska zajednica. Pored takmičarskih i specijalnih programa koji skupa prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF također priređuje interaktivne, kolaborativne događaje koje služe kao platforma za bitne dijaloge između gostiju, većinom filmski stvaralaci sa Balkana, i mnogobrojne njujorške publike.

Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival namjerava predstaviti filmove bh. reditelja, bh. produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine. 
Među nagrađenim filmovima tokom festivala u 2019. godini su najbolji igrani FILM SAM SAMCAT, režisera Bobe Jelčića u kojem je nagradu žirija za najbolju glumu u ulozi Marka odnio Rakan Rushaidat. Ado Hasanović je dobio nagradu žirija za najbolji kratki film NOMOFOBIJA, dok je nagrada za najbolji dokumentarni film u izboru žirija dodjeljena Bojanu Bodružiću za film MUZEJ ZABORAVLJENIH TRIJUMFA. Film Marte Hernaiz Pidal KAOTIČNI ŽIVOT NADE KADIĆ odnio je nagradu publike za najbolji film BHFF-a 2019. Posebno priznanje žirija BHFF 2019 pripisano je dokumentarnom filmu SESTRE Zdenka Jurilja. 
Festival je u proteklih šestnaest godina posjetio širok dijapazon gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih stvaralaca do novih mladih režisera. 

BHFF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri. Konkurs za prijavu filmova zatvara se 15. februara 2020. godine. Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete naći ovdje.