Šesnaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) održat će se u New Yorku od srijede, 10. aprila, do subote, 13. aprila 2019. godine!

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bh. dijaspore u New Yorku i njihove domovine, te predstavlja bosansku kulturu široj publici u New Yorku. Od skromnog početka prije šesnaest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen kojeg uvažavaju filmski autori, producentske kuće i filmska zajednica. Pored takmičaskih i specijalnih programa, koji prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF također priređuje interaktivne događaje koje služe kao platforma za dijalog između gostiju, većinom filmskih autora s Balkana, i mnogobrojne njujorške publike.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 1. februara 2019. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija: dokumentarni, igrani, kratki i animirani film. Festival namjerava predstaviti filmove bh. reditelja, bh. produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Festival je u proteklih petnaest godina posjetio širok dijapazon gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih autora do novih mladih autora.

BHFF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri. Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete pronaći ovdje.