Film OTAC u režiji Srdana Golubovića osvojio je dvije nagrade na upravo završenom Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu. Ekumenski žiri 70. Berlinalea proglasio je ovaj film najboljim u programu Panorama, a najboljim su ga proglasili i gledatelji ovog programa te mu dodijelili Nagradu publike.
Film OTAC,  priča je o Nikoli, ocu kojem socijalna služba oduzima djecu, jer je previše siromašan da bi im osigurao odgovarajuće životno okruženje, a koji potom kreće pješke u Beograd kako bi podnio tužbu na ovakvu odluku. Film je  rađen u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine,a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Nagrada za najbolju režiju u programu Encounters dodijeljena je  Cristiu Puiu za film MALMKROG. Film je priča o Nikolaju, velikom zemljoposjedniku, koji organizira boravke u svom dvorcu i stavlja ga na raspolaganje nekolicini prijatelja. Za goste, uključujući političara i generala ruske vojske, vrijeme prolazi između gurmanskih obroka, društvenih igara i intenzivnih rasprava o smrti, antikristu, napretku ili moralu. Dok se razgovara o različitim temama, svaki izlaže svoje viđenje svijeta, povijesti, religije. Prolaze sati i duhovi se zagrijavaju, predmeti rasprave postaju sve ozbiljniji, a razlike kultura i gledišta postaju sve očitije. Ovo je najnovije ostvarenje reditelja koja se smatra za najvažnijeg autora rumunjskog Novog vala. Film je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Bosanskohercegovački koproducent je Mirsad Purivatra sa produkcijskom kućom 2006.

Osim dva nagrađena filma,  u programu Panorama prikazan je i film MARE u režiji Andree Štake, u čijem se autorskom timu nalazi direktor fotografije Erol Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, montažer Redžinald Šimek, te izvršna producentica Amira Lekić. 

U programu Forum prikazan je film njemice Clarisse Thieme WAS BLEIBT I ŠTA OSTAJE I WHAT REMAINS / RE-VISITED, duometražni dokumentarni film rađen u koprodukciji Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka producentica filma je Amira Lekić, a direktor fotografije Almir Đikoli, Emina Kujundžić je radila kao asistentica, a Samir Hrković kao snimatelj zvuka. 

Festivalu su pristustvovali i predstavnici Sarajevo Film Festivala i Udruženja filmskih radnika BiH.