70. izdanje filmskog festivala u Berlinu održat će se od 20.2. do 1.3.2020., a ovih dana finaliziraju su i objave svih programa. Prema dosadašnjim selekcijama, Bosna i Hercegovina će i ove godine biti prisutna u programima festivala uglavnom kao koprodukcijska zemlja u programima Encounters, Panorama i Forum.

U novom takmičarskom programu Encounters bit će prikazan film MALMKROG u režiji poznatog rumunjskog reditelja Cristia Puiua. Film je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Film je priča o Nikolaju, velikom zemljoposjedniku, koji organizira boravke u svom dvorcu i stavlja ga na raspolaganje nekolicini prijatelja. Za goste, uključujući političara i generala ruske vojske, vrijeme prolazi između gurmanskih obroka, društvenih igara i intenzivnih rasprava o smrti, antikristu, napretku ili moralu. Dok se razgovara o različitim temama, svaki izlaže svoje viđenje svijeta, povijesti, religije. Prolaze sati i duhovi se zagrijavaju, predmeti rasprave postaju sve ozbiljniji, a razlike kultura i gledišta postaju sve očitije. Ovo je najnovije ostvarenje reditelja koja se smatra za najvažnijeg autora rumunjskog Novog vala. Bosanskohercegovački koproducent je Mirsad Purivatra sa produkcijskom kućom 2006.

Film OTAC u režiji Srdana Golubovića, rađen u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, imat će svoju svjetsku premijeru u programu Panorama. OTAC je priča o ocu, kojem socijalna služba oduzima djecu, jer je previše siromašan da bi im osigurao odgovarajuće životno okruženje. Nikola kreće pješke u Beograd kako bi podnio tužbu na ovakvu odluku. U filmu glavne uloge igraju Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, a bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo ispred producentske kuće SCCA/Pro.ba.

U istom programu igrat će i film MARE Andree Štaka, u čijem se autorskom timu nalazi direktor fotografije Erol Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, montažer Redžinald Šimek, re izvršna producentica Amira Lekić. U filmu igraju Marija Skaričić, Goran Navojec, Mateusz Kościukiewicz i Mirjana Karanović, film donosi priču o Mare koja predano vodi skromno kućanstvo svoje male obitelji, dok slučajni susret ne probudi njen libido i temeljito mijenja stvari u njenom rutinskom životu.

U programu Forum bit će prikazan film njemice Clarisse Thieme WAS BLEIBT I ŠTA OSTAJE I WHAT REMAINS / RE-VISITED, duometražni dokumentarni film rađen u koprodukciji Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka producentica filma je Amira Lekić, a direktor fotografije Almir Đikoli, Emina Kujundžić je radila kao asistentica, a Samir Hrković kao snimatelj zvuka. Ovaj film je ponovni susret s mjestima i krajolicima koji su već igrali vodeću ulogu u filmu Clarisse Thieme WAS BLEIBT I ŠTA OSTAJE I WHAT REMAINS (prikazanom na Berlinaleu 2010.): mjesta ratnih zločina  devedesetih u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, na festivalu će osim navedenih autora i producenata prisustvovati i predstavnici Sarajevo Film Festivala i Udruženja filmskih radnika BiH, te drugi autori i producenti koji pripremaju svoje nove filmske projekte.