Prvi dan BH Film programa započinje u 12:30 u Sali 5 multipleksa Cinema City slotom od 3 dokumentarna filma od kojih će sva tri tom prilikom doživjeti svjetsku premijeru!

Pridružite nam se na prvim prikazivanjima i pogledajte filmove:

INTERVJU SA RATNIM ZLOČINCEM, Ismar Badžić, Velika Britanija, 2017, 28 min.

POSTOJI LI RAZLOG ZBOG KOJE TI TO NE MOŽEŠ?, Aleksandar Bundalo, Bosna i Hercegovina, 2017, 45 min.

VJEROVANJE, Ashot Dzhazoyan, Rusija / Ukraina, 2017, 27 min.

Nakon prvog slota dokumentarnih filmova, u 14:45 u Sali 4 multipleksa Cinema City, moći ćete pogledati film RUSKI FILM CESTE u režiji Dmitriia Kalashnikova koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. Ovaj film, u trajanju od 67 minuta, sastavljen je od amaterskih snimaka koji bilježe dešavanja na cestama širom Rusije prikazuje na duhovit, a nekada i šokantan način jednu stranu savremenog života Rusije. Film je urađen u koprodukciji Rusije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Sjedinjenih američkih država.

U 15:00 se nakratko program seli u Art kino Kriterion u kom će biti prikazan prvi slot bh. kratkih filmova. Ovom prilikom moći ćete pogledati čak 8 kratkih filmova:

NEVIDLJIVI, Amra Mehić, Bosna i Hercegovina / Mađarska, 2017, 6 min.

TO BE HAMLET, Zoran Ćatić, Bosna i Hercegovina, 2016, 1 min.

SRKLET, Edin Hurem, Bosna i Hercegovina, 2017, 5 min.

AŽDAJA, Ivan Ramadan, Bosna i Hercegovina, 2017, 12 min.

IGRA, Senad Alihodžić, Bosna i Hercegovina, 2017, 7 min.

AMNA, Zoran Ćatić, Bosna i Hercegovina, 2016, 1 min.

VIŠE OD 39 SKALINA, Vesko Kadić, Bosna i Hercegovina, 2016, 1 min.

LUDWIG VON SARAJEVO, Reshad Strik, Bosna i Hercegovina, 2016, 11 min.

U 16:45 u Sali 4 multipleksa Cinema City moći ćete pogledati još jednu svjetsku premijeru, film AMERICANA Ozrena Cvijetića, o slučajnom susretu Gorana, samohranog oca porijeklom iz Sarajeva, i Dane, umjetnice iz Los Angelesa, u vozu koji vozi duž kalifornijske obale. Dok njih dvoje otkrivaju ljubav, Alice ih promatra nevinim dječijim očima.

U 20:00 u Sali 4 multipleksa Cinema City možete pogledati najnoviji film Kristijana Milića. MRTVE RIBE, koje su urađene u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske, su kombinacija više priča koje opisuju život u bosanskohercegovačkoj provinciji nakon rata. 

Dan završavamo filmom ČISTAČI CIPELA Stacey Tenenbaum, u Sali 4 multipleksa Cinema City u 22:00, dokumentarnim filmom koji priča priču o muškarcima i ženama koji zarađuju za život čisteći naše cipele. Od New Yorka do Tokija, Sarajeva i šire, film putuje svijetom kako bi predstavio ovu nepravedno zanemarenu profesiju.