Nakon što je svjetska premijera dugog igranog filma ŽABA Elmira Jukića održana u Ljetnom kinu Raiffeisen 15. augusta, film će biti prikazan i večeras u 22:00 u Sali 4 multipleksa Cinema City u sklopu BH Film programa.

Debitantski film Elmira Jukića, reditelja koji je široj bosanskohercegovačkoj javnosti poznat kao reditelj sada već kultne serije LUD, ZBUNJEN, NORMALAN, rađen je po veoma uspješno predstavi "Žaba" rađenoj po tekstu Dubravka Mihanovića koja je premijerno izvedena u Kamenrom teatru '55 u decembru 2008. godine.

Film, na neki način, i dalje ostaje kamerna priča. Dvojica braće Zeko (Emir Hadžihafizbegović) i Braco (Aleksandar Seksan) provode većinu vremena zatvoreni u Zekinoj brijačnici sa Švabom (Mirsad Tuka), razgovarajući o tome koliko su njihovi životi otišli u krivom smjeru i vraćajući se konstantno ratu kao jednoj od osnovnih prepreka za normalan život u sadašnjosti. Zeko ima ozbiljan oblik PTSP-a, Braco mu još uvijek ne može oprostiti što je obukao uniformu i ostavio ih sve, a Švabo je u ratu bio u inostranstvu zbog čega mu nije ni dozvoljeno da se u potpunosti uključi u raspravu. U zraku ostaje pitanje da li je moguće da baš taj Bajram uspije njihove živote promijeniti na bolje.

Jukić mudro odlučuje uloge povjeriti istoj glumačkoj postavi koja igra i u predstavi, dozvoljavajući glumcima da iskoriste višegodišnje iskustvo i time ostvare najčešće svedene i precizne uloge.

Film se odlikuje minimalizmom. Prostora je malo, promjena također, a izbor sredstava kojima se Jukić koristi pri pričanju ove intimne priče pravljen je tako da ne skreće pažnju gledatelju što omogućava nesmetano i ugodno gledanje filma bez obzira na njegovu tešku tematiku.