European Film Challenge u BiH nastavlja druženje sa ljubiteljima sedme umjetnosti. Drugi krug ovog izazova počinje 14. februara i trajaće do 19. aprila, a ovog puta nagrada je putovanje na Filmski festival u Cannesu.

Kao i do sada, bit će dosta iznenađenja za naše učesnike, stoga ne propustite priliku za učešće u novom krugu EFC-a, koji za filmske sladokusce već drugu godinu zaredom organizuje Udruženje filmskih radnika BiH, uz podršku MEDIA fonda (Creative Europe). Ostanite uz nas i našu FB stranicu (europeanfilmchallengeBIH) i pratite sve novitete, zanimljivosti, pravila i pojedinosti  u vezi sa European Film Challengeom.

U nastavku vam predstavljamo i našeg dvostrukog pobjednika iz prethodnog kruga.

Osim što je pobjednik i glavnog i jednog od mini EFC izazova, ko je ustvari Aid Valjevac?

Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti. Komunikativan sam, avanturista, volim puno putovati i istraživati. Jako dobar psiholog i pedagog i odatle nadimak "life coach". Posebno sam zaljubljen u saobraćaj, a iz te ljubavi proizlazi i moje zanimanje - intruktor vožnje. Volim izazove, tako da i ovaj vid posla za mene iz dana u dan predstavlja izazov.

Kako i kada je rođena ljubav prema filmu? 

Prvi film koji sam pogledao u kinu bio je SAVRŠENI KRUG. Od tad me počela privlačiti domaća kinematografija, a i ljubav prema filmu uopšte. Sve više sam se počeo zanimati za različite žanrove filmova i glumce. Posebno su me privlačili filmovi koji su snimani po istinitom događaju i historijski filmovi, iz kojih se mnogo toga može naučiti.

Da li ste ranije bili na Berlinaleu ili možda venecijanskom ili kanskom festivalu?

Nažalost, nisam imao priliku da idem ni na jedan od festivala, što će se na sreću uskoro promijeniti. Radujem se što mi se pružila prilika da budem dio toga i osjetim tu atmosferu. To je jedan novi izazov za mene, u kojem ću sigurno mnogo toga naučiti i vidjeti.

Zbog čega ste odlučili učestvovati u European Film Challenge?

Jednostavno, Berlin me privukao, kao da sam osjetio da je ovo takmičenje prilika da posjetim ovaj grad za vrijeme festivala. Često sa djevojkom idem u kino, pa sam te odlaske uspio iskoristiti za takmičenje, što se na kraju i isplatilo.

Kakve filmove preferirate i kakvo je vaše mišljenje o evropskoj kinematografiji?

U potrazi za zanimljivim evropskim filmovima otkrio sam dosta zanimljivih filmskih ostvarenja. Od onoga šta sam do sada pratio, izdvojo bih francusku i njemačku kinematografiju. Prijatno iznenađenje su mi španski i turski filmovi, koje sam pratio u kinu Meeting Point.

Koji od pogledanih filmova tokom ovog Izazova biste mogli izdvojiti?

Pretežno preferiram domaće filmove, pa bih izdvojio filmove PUN MJESEC i ŠAVOVI. Oba filma su poslala snažnu poruku i ostavila utisak. Svakako preporuka!

Aid spremno čeka odlazak na Berlinale, a pored festivalskog programa, posebno se raduje posjeti Muzeju filma. Našem dvostrukom pobjedniku želimo dobar provod u Berlinu, a mi se radujemo druženj u novom krugu ovog jedinstvenog izazova!