Odlukama žirija film bosanskohercegovačke scenaristice Elme Tataragić BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA dobio je Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu 69. Berlinalea!

Režiju ovog filma potpisuje poznata makedonska rediteljica Teona Strugar Mitevska s kojom je Tataragić radila i na prošlom filmu KADA DAN NIJE IMAO IME, a film je koprodukcija Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije. Film prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u „muški“ svijet.

Nagradu ekumenskog žirija dodjeljuje šestočlani žiri sastavljen od predstavnika filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve autorima čiji filmovi promiču humane i socijalne vrijednosti, a koji su prikazani u takmičarkom programu. Ekumenski žiri činili su Dr. Anna Grebe, Pamela Aleman, Micah Bucey, Dominique Dipio, Margrit Frölich i Kristine Greenaway.

Guild film nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od direktora kina koji su članovi AG Kino – Gilde e.V. (Asocijacija njemačkih Art House kina), a ovogodišnji članovi bili su: Adrian Kutter, Anna Rosa Ligeia Kruse i Jens Schneiderheinze. Ova nagrada se, također, dodjeljuje filmu koji je prikazan u zvaničnoj konkurenciji Festivala.

69. Berlinale otvoren je 7. februara, a svečana dodjela glavnih nagrada održat će se večeras.