Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija ŠAVOVI u režiji Miroslava Terzića i po scenariju Elme Tataragić osvojio je Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u Panorama sekciji ovog prestižnog filmskog festivala.

Inače, ovo je petnaesti put da se ova nagrada dodjeljuje u Berlinu. ŠAVOVI će dobiti podršku u promociji od Europa Cinemasa zahvaljujući financijskom poticajima mrežnih kina koja će film uvrstiti u svoj programski raspored. Članovi žirija bili su Juha Elomäki (Arthouse kina Niagara, Tampere, Finska); Daniela Zuklić (Thalia Programm Kino, Potsdam, Njemačka) i Marlena Gabryszewska (Kino Elektronik, Varšava, Poljska).

Žiri je obrazložio nagradu: “Ovaj film je dobar primjer moći filmske umjetnosti. Odlična režija, fotografija, scenarij, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Film se temelji na istinitim događajima i pokazuje da u svijetu postoji mnogo nepravde, ali s vjerom u sebe i povjerenjem u svoje emocije možete razbiti zidove. Priča je srceparajuća. Nakon što pogledate ovaj film, priča vas ne napušta. Što biste učinili da vam se to dogodi? Hrabrost majke iz ovog filma je doista izvanredna. Čestitke redatelju Miroslavu Terziću. "

Od 2003. godine, žiri Europa Cinemas nagrađuje Europa Cinemas nagradom evropske filmove na pet evropskih festivala: Panorama (Berlinale), Director’s Fortnight (Cannes Film Festival), East of the West i zvanična selekcija (Karlovy- Vary International Film Festival), zvanična selekcija i Cineasti del Presente program (Međunarodni filmski festival u Locarnu) i Dani Venecije (Giornate degli Autori na Filmskom festivalu u Veneciji).

Bosanskohercegovački koproducenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA / Pro.ba.