Internacionalni žiri 38. Međunarodnog festivala filmske kamere „Manaki Brothers“ nagradio direktora fotografije Dejana Dimeskog Bronzanom kamerom 300 za dugometražni igrani film ŽABA.

Film ŽABA u režiji Elmira Jukića je premijerno predstavljen u Makedoniji na festivalu „Manaki Brothers“, održanom u Bitoli od 23. do 30. septembra 2017.

U zvaničnoj konkurenciji za Zlatnu, Srebrenu i Bronzanu kameru 300 ove godine se takmičilo 13 snimatelja. Žiri su činili predsjednik Paul Rene Roestad i članovi Luca Coassin, Jani Petteri Passi, Darijan Pejovski i Erol Zubčević.

Član žirija Luca Coassin, uručujući nagradu Dejanu Dimeskom, rekao je da žiri smatra da se snimatelj suočio sa izazovom da ispriča priču u veoma ograničenom prostoru, pronalazeći idealan odnos između kamere i glumačkih ostvarenja.


Film ŽABA je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Nagradu publike. Film je nastao u produkciji prodecentske kuće Refresh iz Sarajeva, a glavne uloge u filmu ostavirili su Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan i Mirsad Tuka.