Treće izdanje Bosnia and Herzegovina Looks Around Film Festivala u njemačkom gradu Bottropu je završeno, a žiri u sastavu rediteljica i scenaristica Ines Tanović, njemački filmski i kulturni radnik Armin Cerić i direktor fotografije Patrick Ritter objavio je imena ovogodišnjih pobjednika. Najboljim filmom proglašen je film SHERBET Nikole Stojanovića.
Veliko iznenađenje za žiri bila je činjenica da reditelj filma Nikola Stojanović ima samo 24 godine. U ovom filmu vrlo brzo postaje jasno da je priča o jednoj divljoj noći mnogo više od toga. Spektar veoma kompleksnih temama kao što su ljubav, nasilje, nada i odbijanje, ali i još uvijek nerazriješen i ponekad težak odnos odnos između balkanskih naroda, reflektira se u ovom filmu. Omladina buntovno ide svojim putem - ali i oni nose sa sobom dio istorije koja ih oblikuje.  Ovaj film utiskuje se u sjećanje impresivnom glumačkom igrom i snažnim filmskim slikama.

Sensitive Approach nagrada pripala je studentici Akademije umjetnosti u Banja Luci Karmen Obrdalj za njen film ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE.
Film rediteljice Karmen Obrdalj donosi priču o Eninom putovanju od Mostara do Pustograda, gdje je mlada porodica izbjegla tokom rata u Bosni (1992-1995) i gdje im je otac bio zarobljen. Vješt snimateljski rad upotpunjuju dokumentarno nadahnuta pisma između oca i majke, koje Ena još jednom mentalno proživljava na svom putovanju. Osobna priča koja je primjer za stotine hiljada iskustava razdvajanja i još težih ratnih sudbina, koje ublažene kroz naraciju čine monstruoznu prošlost lakše prihvatljivom.

Surprise nagrada pripala je filmu RRUGA Besima Ugzmajli.
Prvo iznenađenje, Reditej Besim Ugzmajli i njegova ekipa kreiraju u svom kratkom filmu Staza, jednostavnim sredstvima jednu bizarnu i, možda baš zbog toga, vrlo uvjerljivu scenu prvog susreta između dva lika. Drugo iznenađenje: Dijalog dva lika Lene (38) i Ghena (11) izgleda uvježbano, ali uskoro saznajemo i prave razloge za to, koji su bez sumnje slični. Uprkos razigranoj strukturi, ovaj kratki film je snažna osuda patrijarhalne represije.

Future nagradom nagrađen je film POSLJEDNJA SLIKA O OCU Stefana Đorđevića.
Ovaj film postavlja suštinsko pitanje: šta to ostavljamo svojoj deci? Stefan Đorđević prilazi tom teškom pitanju na vrlo impresivan način. Nije nimalo jednostavno svjedočiti tihoj borbi oca dok ide sa sinom na svoje poslednje putovanje. Glumačke kreacije su vrlo uvjerljive. Jedna velika priča sažeta u format kratkog filma, umjetničko je djelo neupitne vrijednosti.

Specijalnu pomen dobio je film CIRKUS IZA LEĐA u režiji Luke Majkić i Dunje-Helene von der Maase.
Kratki film Cirkus iza leđa je maštovita lekcija o mogućnostima da se kroz formu dokumentarnog filma pristupi pričama drugih ljudi sa istančanim senzibilitetom i uvažavanjem. Stvarna tema filma je prirodni hendikep protagoniste. Međutim kroz umjetničko prikazivanje, njen 'mali problem' zasjenjuje radost upoznavanja Jane i njenih posebnih vrlina. Za inovativni pristup temi inkluzije u dokumentarnom žanru, žiri odlikuje ovaj film Sprecijanim priznanjem.”  

Više o nagradama, online zatvaranje Festivala, te najavu idućeg izdanja Bosnia and Herzegovina Looks Around Film Festivala možete pogledati ovdje. Napominjemo da je i ove godine Festival održan u suradnji s Udruženjem filmskih radnika u FBiH.