Žalica Pjer
Žalica Pjer

Reditelj / Scenarista

PJER ŽALICA rođen je 1964. godine, u Sarajevu. Diplomirao je 1995. na Odsjeku za režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje danas radi kao profesor režije. Tokom rata u Sarajevu, od 1992. do 1995., bio je aktivni član Sarajevske grupe autora (SaGA) praveći brojne dokumentarne filmove o ratu i opsadi Sarajeva, kao što su: ČAMAC (1992.), ŠKOLA RATNIH VJEŠTINA i GODOT SARAJEVO (1993.), MGM SARAJEVO (1994.), te DJECA KAO I SVAKA DRUGA (1995.). Film MGM SARAJEVO (La Quinzaine de Realisateurs – Cannes 1994.), kao i njegov kratki film, KRAJ DOBA NEPRIJATNOSTI, prikazan je na najznačajnijim filmskim festivalima širom svijeta – Cannes, Montreal, London, Rome, Rotterdam, Goteborg, Sarajevo. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad (Nagrada Evropske filmske akademije za dokumentarni film 1994. i dr.). Radio je kao koscenarista na igranom filmu Ademira Kenovića iz 1996. godine, SAVRŠENI KRUG. 2003. završio je svoj prvi igrani film, GORI VATRA, za koji je nagrađen Srebrenim leopardom na Locarno Film Festivalu, nagradom za najbolji regionalni film na Sarajevo Film Festivalu, posebnom nagradom žirija na Zagreb Film Festivalu itd. Više od 300.000 gledalaca vidjelo je njegov prvijenac u Bosni i Hercegovini, čineći ga kino-hitom. KOD AMIDŽE IDRIZA njegov je drugi igrani film.

Filmografija

2017 - ŽABA (scenarista)

2011 - ORKESTAR, dokumentarni

2004 - KOD AMIDŽE IDRIZA

2003 - GORI VATRA

2000 - MOSTAR SEVDAH REUNION, dokumentarni

1998 - KRAJ DOBA NEPRIJATNOSTI, kratki

1994 - MGM SARAJEVO, dokumentarni; DJECA KAO I SVAKA DRUGA, dokumentarni

1993 - ŠKOLA RATNIH VJEŠTINA, dokumentarni; GODOT SARAJEVO, dokumentarni

1992 - ČAMAC, dokumentarni

2017 - ŽABA - Dugometražni igrani film - (Scenarij)

2013 - ROB - Kratki dokumentarni film - (Montaža, Režija, Scenarij)