Vuletić Srđan
Vuletić Srđan

Reditelj / Scenarista

SRĐAN VULETIĆ rođen je u Bijeljini, 1971. godine. Diplomirao je na Odsjeku za režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 1995. godine, gdje danas predaje scenarij i režiju. Tokom rata Vuletić se priključio bolničkom timu kao medicinski tehničar, što je bilo iskustvo koje je kasnije inspiriralo njegov film PALIO SAM NOGE (1993.). Učestvovao je u SA-LIFE, setu dokumentarnih filmova iz Sarajeva, koji je nagrađen najvećim priznanjem za dokumentarni film – nagradom Evropske filmske akademije FELIX (1994.). Kao član Sarajevske grupe autora SaGA, režirao je filmove OSMI MART U RATU i RATNO KINO. 1998. režirao je dva kratka filma: KAKO JE PUK'O PJER ŽALICA i PUT NA MJESEC. Njegov kratki film iz 2000., TROSKOK, osvojio je sljedeće nagrade: Nagrada za najbolji kratki film u okviru programa Panorama na 50. Berlinskom filmskom festivalu 2000., Nagrada za najbolji film na New York film festivalu, itd. Autor je scenarija za kratki film 10 MINUTA, Ahmeda Imamovića, koji je 2002. godine osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film. Vuletić je 2003. završio svoj prvi igrani film LJETO U ZLATNOJ DOLINI, koji je osvojio nagradu Tigar na Rotterdam Film Festivalu 2004.

Filmografija

2007 -TEŠKO JE BITI FIN

2003 - LJETO U ZLATNOJ DOLINI

2002 - 10 MINUTA, kratki (Scenarista)

2000 - TROSKOK, kratki

1998 - KAKO JE PUK’O PJER ŽALICA, kratki; PUT NA MJESEC, kratki

1994 - SA-LIFE; OSMI MART U RATU, dokumentarni; RATNO KINO, dokumentarni

1993 - PALIO SAM NOGE, dokumentarni