Tataragić Elma
Tataragić Elma

Scenaristica, rediteljica i producentica

Elma Tataragić  (1976) je scenaristica, profesorica scenarija i selektorica festival. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Magistrirala je 2010. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorsku disertaciju "Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film" odbranila je na istom fakultetu 2014. Na Sarajevo Film FEstivalu angažovana je od samoga početka gdje sada radi kao selektorica glavnih takmičarskih programa te kao članica selekcionor odbora za CineLink Industry Days.

Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su PRVO SMRTNO ISKUSTVO, SJEVER JE POLUDIO, DOBAR DAN ZA POSAO itd. Scenaristica je i producentica igranog filma SNIJEG, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. u programu Sedmica kritike te na preko 80 međunarodnih filmskih festival sa preko 30 nagrada. Od 2001. godine obnaša funkciju generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH i urednica je svih programa ovog Udruženja. Vanredna profesorica je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo na predmetima iz oblasti Scenarija.

Objavila je dvije knjige o scenaristici: "Stil filmskog scenarija" 2011. godine., te “Scenarij i filmska adaptacij” 2018. Dobitnica je nagrade Udruženja filmskih radnika BiH “Ivica Matić” 2008. i 2016. i nagrade “Razija Lagumdžija” za profesora godine za 2008. i 2011. scenaristica je filma KADA DAN NIJE IMAO IME koji je premijerno prikazan 2017. na filmskom festivalu u Berlinu, a postpisuje scenarij i režiju nagrađivanog kratkog filma SJEĆAM SE. Film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJ za koji je pisala scenarij a u režiji Teone Mitevske imao je svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji filmskog festivalu u Berlinu 2019. Film ŠAVOVI za koji je također pisala scenarij, a u režiji Miroslava Terzića, također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama. Oba filma trenutno putuju po filmskim festivalim i osvajaju nagrade, a jedna od najrecentnijih nagrada je i nagrada za najbolji scenarij na filmskom festivalu Las Palmas u Španiji. Trenutno radi na razvoju senarija za dva nova igrana filma te na kratkom eksperimentalnom filmu.

Film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJ za koji je pisala scenarij a u režiji Teone Mitevske imao je svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji filmskog festivalu u Berlinu 2019. Film ŠAVOVI za koji je također pisala scenarij, a u režiji Miroslava Terzića, također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama. Oba filma trenutno putuju po filmskim festivalim i osvajaju nagrade, a jedna od najrecentnijih nagrada je i nagrada za najbolji scenarij na filmskom festivalu Las Palmas u Španiji. Trenutno radi na razvoju senarija za dva nova igrana filma te na kratkom eksperimentalnom filmu.

Filmografija

2019 - ŠAVOVI - Dugometražni igrani film - (scenarij)

2016 - SJEĆAM SE - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

2011 - TJELESNA FUNKCIJA - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)

2010 - UNAZAD - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)

2008 - SNIJEG - Dugometražni igrani film - (producent, scenarij)

2003 - SJEVER JE POLUDIO - Kratki igrani film - (producent, scenarij)

2001 - PRVO SMRTNO ISKUSTVO - Kratki igrani film - (scenarij)

2000 - PLUS MINUS - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

Ostali filmovi

2019 -  BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA, igrani (scenaristica) - Berlinale 2019 takmičarski program

2018 - DOBAR DAN ZA POSAO, igrani (mentorica na scenariju)

2017 - KADA DAN NIJE IMAO IME, igrani (scenaristica)

2013 - HOLIDAY AT THE SEASIDE, kratki (mentorica na scenariju)