Tanović Ines
Tanović Ines

Scenaristica i redateljica

INES TANOVIĆ rođena je 1965., u Sarajevu. Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Od 1988. godine član Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Režirala je pet kratkih igranih filmova po vlastitom scenariju: KRUGOVI, IDEA, ČOVJEK S, SINDROM i BEZ KALORIJA. Od 1996. godine radi na Televiziji Bosne i Hercegovine kao urednik i reditelj na do sada preko 200 emisija. Neki od tih programa preuzeti su za Eurovizijsku razmjenu. Pisala je dramske tekstove za pozorište i radio. Od 1991. dio autorskog tima producentske kuće DOKUMENT gdje radi na projektima kao autor i reditelj. Njen film NEKE DRUGE PRIČE osvojio je 6 nagrada i prikazan je na 40 internacionalnih filmskih festivala. Za dokumentarni film JEDAN DAN NA DRINI osvojila je Veliki pečat za najbolji regionalni film na ZagrebDox-u 2012. godine. Trenutno obnaša funkciju predsjednice Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika. 

Filmografija

2012 - ŽIVI SPOMENIK, dokumentarni

2011 - JEDAN DAN NA DRINI, dokumentarni

2010 - OMNIBUS: NEKE DRUGE PRIČE

2002 - BEZ KALORIJA, kratki

1998 - SINDROM, kratki

1991 - ČOVJEK S, kratki

1989 - IDEA, kratki / short

1987 - KRUGOVI, kratki