Tanović Danis
Tanović Danis

Reditelj / Scenarista

DANIS TANOVIĆ rođen je 1969. godine u Zenici. Za svoj prvijenac NIČIJA ZEMLJA dobija nagradu za najbolji scenarij na Cannes Film Festivalu 2001. i Oscara za najbolji strani film 2002. godine. NIČIJA ZEMLJA je osvojila ukupno 42 nagrade, što je učinilo ovaj film jednim od najnagrađivanijih debitantskih filmova u historiji filmografije. Za filmove EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA i SMRT U SARAJEVU Tanović je nagrađen Srebrenim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu 2013. i 2016. godine. Trenutno živi u Sarajevu, gdje radi kao profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Filmografija

2016 - SMRT U SARAJEVU - Dugometražni igrani film - (režija, scenarij)

2013 - EPIZODA U ŽIVOTA BERAČA ŽELJEZA - Dugometražni igrani film - (režija, scenarij)

2011 - PRTLJAG - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

2010 - CIRKUS COLUMBIA - Dugometražni igrani film - (režija, scenarij)

2001 - NIČIJA ZEMLJA - Dugometražni igrani film - (muzika, režija, scenarij)

1994 - PORTRET UMJETNIKA U RATU - Kratki dokumentarni film - (režija, scenarij)

1992 - MOJA MAMA ŠEHID - Kratki dokumentarni film - (direktor fotografije, režija, scenarij)

Ostali filmovi

2014 - TIGERS

2009 - TRIAGE

2005 - PAKAO

2002 - 11’9’’01 SEPTEMBER 11, omnibus

2001 - NIČIJA ZEMLJA

1999 - BUĐENJE, dokumentarni

1996 - L'AUBE, dokumentarni