Šukalo Danijal
Šukalo Danijal

Direktor fotografije

DANIJAL ŠUKALO se bavi filmom više od 40 godina. Studirao je mašinstvo, no ljubav prema filmu je ipak prevladala, te je postao jedan od vodećih direktora fotografije u historiji bosanskohercegovačkog filma. Na 29. Filmskom festival u Puli 1982. dobio je nagradu za rad na kameri u filmu MIRIS DUNJA. 

Filmografija

1990 - VOLIO BIH DA SAM GOLUB - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije)

1988 - AZRA - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije)

1987 - STRATEGIJA ŠVRAKE - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije)

1986 - OD ZLATA JABUKA - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije)

1982 - MIRIS DUNJA - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije)

1978 - LJUBAV I BIJES - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije), POGLED U NOĆ - Dugometražni igrani film - (direktor fotografije)

1972 - AMBALAŽA - Kratki igrani film - (direktor fotografije), LJUBIM TI MODRO SUNCE - Kratki dokumentarni film - (direktor fotografije), O, KLASJE MOJE - Kratki dokumentarni film - (direktor fotografije)

1971 - PODRUM - Kratki dokumentarni film - (direktor fotografije)

1970 - EKSPRES - Kratki igrani film - (direktor fotografije)

Ostali filmovi

1987- KRUGOVI, kratki 
1985 - BURILO, kratki
1981 - VRAĆANJE, dokumentarni; ŽEĐ, kratki
1979 - ČOVJEK U NEISPRAVNOM STANJU, kratki
1974 - KLASJE POD CRVENIM ZASTAVAMA, dokumentarni
1973 - NA DRINI ĆUPRIJA, kratki; MUZIKALNA MLADOST, dokumentarni