Šarenac Srđan
Šarenac Srđan

Reditelj

SRĐAN ŠARENAC rođen je 1977. godine u Sarajevu. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu. Više od osam godina bavi se filmskom i TV režijom i pisanjem scenarija za TV i filmove. Snimio je više kratkih filmova, dokumentaraca, dokumentarnih serija i TV reklama. Bio je učesnik Berlin Talent Campusa 2007. i Sarajevo Talent Campusa 2008. godine. Srđan je počeo raditi na svom prvom dugometražnom igranom filmu SPAŠENI na Binger Filmlabu u Amsterdamu, za čiji je scenarij 2006. godine dobio scenarističku rezidenciju u Moulin D'Andeu. Njegov dokumentarni film SELO BEZ ŽENA je do sada prikazan na 40 filmskih festivala širom svijeta, a dobitnik je 13 nagrada. Dobitnik je nagrade Udruženja filmskih radnika u BiH “Ivica Matić”.

Filmografija

2017 - DVIJE ŠKOLE, dokumentarni; RUSKI FILM CESTE, dokumentarni (producent)

2010 - SELO BEZ ŽENA, dokumentarni

2006 - SELMA, dokumentarni

2003 - POKLON ZA SANJ, kratki

2002 - HOLD ME TIGHT, TV drama

2001 - THE DANUBE STATION, kratki; BELGRADE EMERGENCY, dokumentarni; LOCCA DE AMOR, kratki

1999 - UNITED COLORS OF CROATIA, dokumentarni

 

 

2017 - DVIJE ŠKOLE - Kratki dokumentarni film - (Producent, Režija, Scenarij)

2016 - RUSKI FILM CESTE - Dugometražni dokumentarni film - (Producent)