Jurilj Zdenko
Jurilj Zdenko

Reditelj

ZDENKO JURILJ je rođen 1972. godine u Širokom Brijegu. Studirao je povijest, novinarstvo... ali se na kraju obreo u svijetu sedme umjetnosti. Iza sebe ima dugi reporterski staž, u kom je pratio rasplet situacije na prostoru bivše Jugoslavije, ali i Jugoistočne Europe - od ratnih sukoba u BiH, Hrvatskoj, zračnih napada NATO-a na Srbiju, Crnu Goru, sudskih procesa u Haagu pa sve do stvaranje novih država u regiji. Već nekoliko godina radi u produkciji "Kadar" iz Širokog Brijega kao scenarist i redatelj. Njegovi dokumentrani filmovi igrali su na nekoliko relevantnih međunarodnih festivala, a dio ih je emitiran u programu regionalnih TV kuća. Režirao je desetine dokumentarnih i promotivnih filmova, te radio kao kooproducent na nagrađivanim igranim filmovima.

Filmografija

2017 - BIJELI PUT, dokumentarni (reditelj); DOM, dokumentarni (reditelj)

2015 - DA CAPO, dokumentarni (reditelj)

2014 - RING ŽIVOTA, dokumentarni (reditelj)

2013 - BOLNICA INKOGNITO, dokumentarni (ridatelj); PACIJENT, dokumentarni (reditelj)

2012 - U IŠČEKIVANJU JUŽINE, dokumentarni (koreditelj)

2011 - 3 DANA, dokumentarni (reditelj)

2010 - LET IZNAD MINSKOG POLJA, dokumentarni film (koreditelj)

2001 - SPORI JAHAČI, dokumentarni film (koscenarist)

2017 - BIJELI PUT - Dugometražni dokumentarni film - (Režija, Scenarij), DOM - Dugometražni dokumentarni film - (Režija, Scenarij)

2014 - BOLNICA INKOGNITO - Dugometražni dokumentarni film - (Režija, Scenarij)

2013 - PACIJENT - Kratki dokumentarni film - (Režija, Scenarij)