Gegić Šemsudin
Gegić Šemsudin

Reditelj

Šemsudin Gegić, rođen je 1951. u Zavidovićima, Bosna i Hercegovina, Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije) u Beogradu (exYU). Stručno usavršavanje režije obavio u Milanu-Italija. Napisao je scenario i režirao na desetine dokumentarnih, dokumentarno-igranih i televizijskih filmova, radio i pozorišnih drama za koje je nagrađen brojnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima (Nagrada za ljudska prava i humanost Zlatne ruke za najbolji film AUTOGRAF, Plovdiv, 2010; Camera veritas za najbolji film AMBASADORI UČE JEZIKE, Plovdiv, 2007; Zlatna art amfora za najbolji film DJEČAK IZ RATNOG FILMA, Sofija, 2005.; Specijalna nagrada NDFza najbolju dramu LA DOTE, Napoli, 2002.; Specijalna nagrada Međunarodnog žirija 6. Sarajevo Film Festivala za dokumentarno-igrani film STOPAMA SJENKI, Sarajevo, 2000.; Nagrada Scena Prima za najbolju predstavu LA SIBILLA DI SARAJEVO, Lombardia, 1996.)

Filmografija

2015 - STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA, dokumentarno-igrani film

2014 – BASNA O BOSNI, dokumentarno-igrani film

2012/13 – TITOVAŽA, omnibus 7 kratkih filmova

2011 - AUTOGRAF, dokumentarni film

2010 - NOSTALGIČNI SATI, dokumentarno-igrani film

2007 - AMBASADORI UČE JEZIKE, dokumentarni film

2004 - DJEČAK IZ RATNOG FILMA, dokumentarni film

2003 - SUADA - BOŽICA DOBRIH NAMJERA, dokumentarni film

2002 –CIPELE HUDOG JUNAKA, tv film

2001 - DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1, dokumentarni film

2000 – STOPAMA SJENKI, dokumentarno-igrani film

1998 – TALIJA SA UNE, dokumentarni film

1994 - PAMTIŠ LI GORAŽDE, dokumentarn film; SARAJEVO. 1001 NOĆ, dokumentarni film; ODVEDENI DA (NE) SVJEDOČE, dokumentarni film

1993 - HOTEL EUROPA, dokumentarnifilm; SARAJEVO ZDESNA NALIJEVO, dokumentarni film

1992 - EHO AJŠINOG GLASA, dokumentarni film; VOZNA KARTA ZA PROŠLOST, dokumentarno-igrani film

1991 –DOPIŠI TUGU, dokumentarno-igrani film

1989 – SLOBODNA VOŽNJA, dokumentarno-igrani film