Duraković Jasmin
Duraković Jasmin

Reditelj / Scenarista

JASMIN DURAKOVIĆ rođen je 1966., u Bugojnu. Autor je više dugometražnih igranih filmova koji su se prikazivali na brojnim svjetskim festivalima (Sarajevo, Seattle, Raindance London, Rio De Janerio, Cairo, Gothenburg, Instanbul; Hamburg, Prag, Lisabon, i mnogi drugi). Dobitnik nagrada za najbolji film „Gloden Banjamin“ (2007)  i European Capitol of Culture Award (2010) na festivalu Cine Pecs za filmove NAFAKA i SEVDAH ZA KARIMA.  Autor je nagrađivanih dramskih tekstova „Grad od snova 2000“ i „Te sjajne godine opsade“, režira i u teatru. Bavi se uspješno i filmskom i TV produkcijom. Bio je generalni direktor javnog RTV servisa RTVFBiH u periodu od 2001-2008. Osnivač je DEPO-a, jedne od vodećih producentskih i digitalnih kompanija u BiH i regionu.

Filmografija

2016 - POSLJEDNJA PREPREKA; BALADA O PIŠONJI I ŽUGI

2012 - PUT KESTENA

2010 - SEVDAH ZA KARIMA

2006 - NAFAKA

2000 - MILENIJSKI ĆEVAP, dokumentarni

1999 - NEKA BUDE, dokumentarni

1997 - TIŠINA I GOVOR KAMENIH SPAVAČA, dokumentarni

1993 / 1994 -KOPALI SMO DO SABAHA, dokumentarni