Drljević Alen
Drljević Alen

Reditelj / Scenarista

ALEN DRLJEVIĆ je rođen u Sarajevu. Diplomirao je 2005. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov diplomski film PRVA PLATA osvojio je EFA/UIP Award na 11. SFF-u i bio je nominiran za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film. Njegov dugometražni dokumentarni film KARNEVAL na najznačajnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA bio je prikazan u dvije selekcije “First Appearance” i “Movies that Matter”.  Njegov prvi dugometražni igrani film MUŠKARCI NE PLAČU svjetsku premijeru imao je u okviru Takmičarskog programa filmskog festivala u Karlovim Varima ove godine gdje je osvojio dvije nagarde: Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Nakon toga nastavio je uspješno prikazivanje na filmskim festivalima u Herceg Novom, gdje je glumački ansambl osvojio Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu, na Sarajevo Film Festivalu, Manaki Film Festivalu, te Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Filmografija

2017 - MUŠKARCI NE PLAČU - Dugometražni igrani film - (režija, scenarij)

2011 - PUN(A) - Kratki dokumentarni film - (režija, scenarij)

2008 - ŠOPING - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

2007 - ESMA - Kratki dokumentarni film - (režija)

2006 - KARNEVAL - Dugometražni dokumentarni film - (režija, scenarij)

2005 - PRVA PLATA - Kratki igrani film - (režija, scenarij)

Ostali filmovi