Bery Jasna Ornela
Bery Jasna Ornela

Glumica

JASNA ORNELA BERY je jedna od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumica. Završila Dramski studij-Filozofski fakultet i Pedagogiju u Sarajevu. Odigrala je preko stotinu uloga na filmu,u teatru i na televiziji. Snimila preko trideset filmova i 16 TV serija (DVA SMO SVIJETA RAZLIČITA;NE DAJ SE NINA;PEČAT;FOLIRANTI;LUD ZBUNJEN NORMALAN, itd.). Filmovi u kojima je igrala prikazani su na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu ,dobili su preko 100 nagrada, među kojima i najveća filmska priznanja(Golden Bear na 56. Berlinaleu, Grand Prix Semaine de la Critigue na Cannes Film Festivalu itd.), a šest od tih filmova bili su kandidati BiH za Oskara. Igrala je i gostovala na mnogim scenama svijeta. Dobitnica nekoliko prestižnih nagrada, priznanja, diploma i zahvalnica. Producirala je i tri predstave:u Beogradu,Zagrebu i Sarajevu. Jedno vrijeme je živjela i radila u Zagrebu. Stalni je zaposlenik "Kamernog teatra 55"u Sarajevu.

Filmografija

2016 - VLAŽNOST

2015 - NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA

2012 - DECA

2012 - UNUTRA

2011 - U ZEMLJI KRVI I MEDA;SCENE SA ŽENAMA, kratki

2010 - CIRKUS COLUMBIA; NEKE DRUGE PRIČE, omnibus; NA PUTU

2008 - SNIJEG

2007 - TEŠKO JE BITI FIN

2006 - GRBAVICA; NAFAKA; LIBERTAS

2005 - DOBRO UŠTIMANI MRTVACI; POD VEDRIM NEBOM, kratki

2004 - 100 MINUTASLAVE

2003 - TU

2000 - JEL JASNO PRIJATELJU

1992 - VOAJER ,kratki animirani- igrani

1991 - BRAČNA PUTOVANJA; PROKLETA JE AMERIKA, omnibus

1990 - SEKS PARTIJSKI NEPRIJATELJ  NO.1; CAJTNOT

1989 - PRLJAVI FILM

1988 - VANBRAČNA PUTOVANJA

1987 - KRUGOVI, kratki

1986 - ŽIKINA DINASTIJA II; SKRETNIČAR USKOTRAČNOG KOLOSJEKA; LJEPOTA POROKA

1985 - VRIJEME RATA

1984 - THE WAR BUS

1982 - MIRIS DUNJA; DVIJE POLOVINE SRCA